Ajam Ketjap
Voordat mijn opa naar Tehuis Bronbeek ging om zijn laatste paar jaar daar door te brengen, ging onze hele familie op Oudejaarsdag altijd begin van de middag naar mijn opa. Dat was namelijk zijn verjaardag. Iedereen kwam even langs, al was het maar een uurtje, van waar je ook maar vandaag moest komen.
Natuurlijk bleef de hele familie (6 kinderen, 16 kleinkinderen) daar dan ook eten. Opa had dan waarschijnlijk al de hele week staan koken, op dat moment realiseerde ik mij dat als kind natuurlijk niet.
De lekkerste herinneringen heb ik aan opa’s heerlijke kipkluifjes. Gemarineerd in de ketjap en manmanman, wat waren ze lekker. Nooit heb ik het recept gevonden van die kluifjes. En je raadt het al, tot ik dit recept op de site Indonesische Recepten vond. Ik kan op de site niet vinden van wie deze site is, maar het is een site met héél veel recepten, een aanrader!
Ingrediënten:
- 8 drumsticks of een schaal kipkluifjes
- 2 uien
- 5 tenen knoflook
- 2 schijfjes laos
- 2 blaadjes salam
- 2 blaadjes djeruk purut
- 5 el ketjap manis
- trassi
- 1/2 – 3/4 kopje kokosmelk
- 1 tl suiker
- 1-2 lombok (rode peper, naar wens)
- mespunt nootmuskaat
- kippenbouillon blokje
- zout/peper
- olie
Bereiding:
- Smeer de kip in met zout en peper.
- Maak een boemboe van de uien, knoflook, laos, nootmuskaat, trassi, lombok en de suiker.
- Verhit de olie tot ze echt goed heet is en fruit (al roerend) de boemboe met de salam en djeruk puroet.
- Voeg de kip toe en bak goed rondom aan, schenk de ketjap en de bouillon erbij. Schenk er ook de kokosmelk bij. Laat met de deksel op de pan stoven tot het meeste vocht is ingekookt.
- Leg de kip in een ovenschaal en zet 30 minuten, onder af en toe draaien, in een voorverwarmde oven van 200 graden. Mocht je nog wat saus hebben, smeer die dan bij het draaien van de kip, er overheen.
- Dien op met gefruite uitjes en gesneden selderij.