Soto Ajam
Als klein meisje kon je mij al wakker maken voor een heerlijk bordje Soto Ajam. Wij aten het altijd als maaltijd, dus met rijst en plakjes gekookte aardappel. Er werd uiteraard een grote pan gemaakt en er bleef altijd wel iets over zodat ik de volgende dag uit school nog een keer heerlijk Soto kon eten.
Je kunt zelf varieren met de garnering, vul vooral lekker met rijst en gekookte aardappel (in de schil gekookt, dan geschild en in plakjes gesneden). Het recept hieronder is zoals ik het gerecht in ons eetcafé serveer, als voorgerecht.
Ingrediënten:
- 2 kippenbouten
- 4 kippenbouillon tabletten
- 1 tl peperkorrels
- 100 gr verse gember (geschild, in grote stukken)
- 3 salam blaadjes
- 3 sereh stengels
Garnering:
- 4 hardgekookte eieren
- 100 gram soeoen (hele fijne glasnoedels)
- 125 gr taugé
- 2 bosuitjes (in ringetjes gesneden)
- 1 citroen, in plakjes
- 4 el gefruite uitjes (kant & klaar gekocht)
Bereiding:
- Trek een bouillon van de kippenbouten, 1,5 liter water, zout, peperkorrels, gember, salam blaadjes en sereh, tot de kip gaar is.
- Maak de boemboe door de ui, de knoflook, laos en koenjit in de keukenmachine te pureren, voeg 2 el olie toe (evt meer als het niet smeuïg genoeg is).
- Haal het kippenvlees van de botten, verwijder het vel, snijd het kippenvlees klein en fruit het met de boemboe in een beetje olie
- Doe de gefruite kip met kruiden terug in de bouillon en laat zacht nog 30 minuten doorkoken.
- Week de soeoen ongeveer 15 minuten in kokend water, laat uitlekken en snijd wat fijner.
Opdienen:
Leg in een soepkom/bord een paar lepels soeoen en taugé. Schep er de hete soep met kip overheen, garneer met bosui, plakje citroen, partjes ei en gefruite uitjes
Selamat makan – Eet lekker!
Benodigde tijd
Bereiding: 45 minuten
Trektijd bouillon: 1.5-2 uur